Agressie

Het recente optreden van Azerbeidzjan tegen de Armeense bevolking is door de internationale gemeenschap streng veroordeeld. De agressie in september 2022 en het offensief tegen de Armenen in Nagorno-Karabach stelt de verdere Europese samenwerking met Azerbeidzjan ter discussie. Kanko: “Het Parlement toont eindelijk zijn tanden. Ik hoop dat de Commissie hier een voorbeeld aan neemt en hard optreedt.”

Visumovereenkomst

Het Parlement zet met deze resolutie de Europese Commissie onder druk om haar strategisch partnerschap met het land te herzien en verdere onderhandelingen op te schorten. “Zolang Azerbeidzjan niet bereid is om de rechten en de veiligheid van de Armeense bevolking te eerbiedigen, komt de EU niet meer aan tafel. Internationaal recht geldt voor iedereen. Ook op andere domeinen moet Azerbeidzjan dit voelen. De visumovereenkomst staat bijvoorbeeld ook niet in steen gebeiteld”, zegt Assita Kanko.

Russisch gas

Daarnaast uit het Europees Parlement ook zijn bezorgdheid over de herkomst van het geïmporteerde gas uit Azerbeidzjan en dringt aan op een onderzoek. Meer dan terecht, volgens Kanko: “De kans is reëel dat Azerbeidzjan daadwerkelijk Russisch gas exporteert. Op die manier financiert de EU een oorlog aan haar eigen buitengrens. Wij eisen een degelijk onderzoek en vragen dat de EU haar afhankelijkheid van Azerbeidzjaans gas ernstig afbouwt.”

De resolutie kreeg de volle steun van de N-VA-delegatie. “Als partij beschermen wij mensenrechten en steunen wij de Armeense soevereiniteit en de Europese waarden”, besluit Kanko.