“Oude potten maken niet altijd de beste sauzen. De Europese Commissie moet haar recept veranderen. Twee jaar geleden presenteerde ze zogezegd nieuwe voorstellen maar er is sindsdien niets gebeurd. De dossiers gaan niet vooruit. Dat er weer schwung in de migratiedossiers komt, zou ik toejuichen als dit geen hoog déjà vu-gehalte had. President Macron heeft een grote opdracht om de EU over migratie op één lijn te krijgen en mag niet falen. Maar daarvoor moet hij het EU-Afrika-beleid van de jaren 60 naar de 21ste eeuw katapulteren en illegale migratie stoppen”, aldus Assita Kanko.

Wanneer gaan ze het begrijpen?

Theo Francken: “Het droogleggen van de illegale migratiestroom moet Macrons absolute topprioriteit worden in dit dossier. Wanneer gaan ze dat begrijpen? Ik verwijs al lang naar het Australisch model. De EU heeft nu de kans om onder Macrons impuls te tonen dat het concrete oplossingen kan bieden. Niemand wil nog vluchtelingenbootjes zien kapseizen aan de EU-buitengrenzen. Dat gaat door omdat het beleid niet deugt. De daadkracht ontbreekt. Jammer dat men keer op keer dezelfde fouten maakt en andere uitkomsten verwacht.”

Deugdelijke en menselijke migratie

“Migratie is iets van alle tijden en blijft een urgente kwestie voor Europa. We moeten eerlijk zijn: open grenzen, dat kan niet. Maar een totale migratiestop evenmin. Dat laatste is niet alleen onmogelijk, maar ook onwenselijk. Echte vluchtelingen die op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging moeten worden beschermd. De meeste mensen zijn niet tegen migratie, maar tegen ongecontroleerde migratie en de slechte integratie die het maatschappelijk onhoudbaar maakt. We moeten durven te kiezen voor een deugdelijke en menselijke immigratie. Het gaat erom dat we dat kunnen controleren en koppelen aan een succesvolle integratie”, besluit Assita Kanko.