Assita Kanko wint als vrijdenker prijs Atheïst van het jaar 2023 in Amsterdam

Door Assita Kanko op 11 november 2023
Assita Kanko

Op 11 november 2023 is Assita Kanko door de Nederlandse vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte uitgeroepen tot Atheïst van het Jaar. Kanko werd geroemd omwille van haar tomeloze inzet om het lijden in de wereld te verminderen en om individuele vrijheid te vergroten of hoog te houden. “Wie denkt dat het overbodig is om over vrijheid te spreken, heeft het mis”, zei Assita bij de prijsuitreiking.

In woorden van wijlen Etienne Vermeersch, herhaalt de vereniging: "Deze dappere vrouw is erin geslaagd op eigen kracht los te komen uit een verdrukkende situatie en ze heeft een status bereikt waarin ze zorgeloos van het leven kan genieten. Maar dat volstaat voor haar niet. Vanuit deze comfortabele positie is haar verantwoordelijkheidszin nog toegenomen: en behoefte aan solidariteit met die talloze andere vrouwen die nog steeds op uiteenlopende wijze worden verdrukt."

Eigen keuzes maken

Kanko is vereerd om de prijs in ontvangst te mogen nemen. "Je wordt geboren binnen een religie maar je maakt je eigen keuze als burger. Die keuze heb ik gemaakt: ik vind dat de grondwet boven religie, tradities en cultuur staat. Dat is zeker niet altijd makkelijk, ik krijg veel bagger en bedreigingen over me heen", aldus Assita Kanko.

Vrijheid is bedreigd

Daarom doet deze prijs extra veel deugd. “Het raakt me enorm”, gaat Kanko verder. “Jullie geven mij het gevoel dat ik niet alleen sta. Wie denkt dat het overbodig is om over vrijheid te spreken, heeft het mis. Onze vrijheid is bedreigd door extremisten en de weg naar kritisch denken is vandaag de dag serieus versperd. De vrijheid kan zo weggaan. Zonder waarschuwing. Het gaat ook over de vrijheid voor de mensen van morgen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is