Snelkookpan

De huidige lockdown zorgt sowieso voor spanning in veel gezinnen: je bent haast 24 op 24 in elkaars gezelschap, vaak met kinderen die hun dagen moeten vullen. Dat leidt tot irritaties. Die kunnen we hopelijk met wat extra inspanningen, geduld en empathie de baas. Maar in sommige gezinnen is deze situatie een heuse snelkookpan die kan leiden tot geweld. 

Assita Kanko pleit daarom om in de eerste plaats de bestaande hulplijnen extra in de verf te zetten. “En ervoor te zorgen dat die hulplijnen degelijk bemand zijn. De jobs van die mensen mag je gerust beschouwen als cruciaal in de huidige situatie. Helden moet je ondersteunen.” 

Eenzaamheid

Het Brusselse Europarlementslid roept ook op tot solidariteit met alleenstaanden: “Deze crisis maakt dat we nog beter voor elkaar moeten zorgen. We kunnen als samenleving heel veel doen, zeker voor mensen in moeilijke situaties. Ik denk concreet ook aan alleenstaanden. Eenzaamheid is sowieso een maatschappelijk probleem. Deze crisis maakt het voor deze mensen nog erger. Ik vraag dus ook dat deze mensen steeds terecht kunnen bij de hulplijnen zoals Tele-Onthaal. En dat we zelf als burger ons steentje kunnen bijdragen. Social distancing is geen emotional distancing.