Meer dan 13.000 meisjes in meer dan 200 scholen verspreid over 25 provincies van Iran zijn onwel geworden na gasvergiftiging. Velen werden gehospitaliseerd, een studente is eraan gestorven. Dit is een frontale aanval tegen het recht op onderwijs voor meisjes, dat in Iran tot nog toe niet in vraag werd gesteld. Ondanks de vele arrestaties is er nog niet veel bekend over de hele zaak, maar opnieuw komt er een golf van protest op gang en dat terwijl de vorige amper is gaan liggen.

Iraanse vrouwen riskeren leven

“Ayatollah Khamenei mag dan nog deze laffe daad met grote woorden veroordelen, hij gaat zelf niet vrijuit. Toen protest uitbrak na de dood van Mahsa Amini, zei hij dat roekeloos gedrag moest bestraft worden. En de motor van dat protest waren jonge schoolmeisjes. Ik spreek mijn steun uit voor dit protest en voor de moedige mensen die hun leven riskeren door op te komen voor hun vrijheid en in het bijzonder voor die van vrouwen. Vrouwen zijn nog altijd Untermenschen in Iran en de Europese Unie kan en mag niet wegkijken voor dit onrecht”, aldus Kanko. 

Islamitische Revolutionaire Garde op terroristenlijst

Het Europees Parlement eist een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar deze misdaden en wil de Islamitische Revolutionaire Garde, die de ouders van meisjes en het personeel in ziekenhuizen intimideert, op de EU-terroristenlijst plaatsen. 

Vrouwenrechten boven religieuze dogma’s

Assita Kanko ondersteunt de roep van Iraanse volk en benadrukt het veelvuldig schenden van de rechten van vrouwen door de Iraanse autoriteiten: “De onderdrukking van vrouwen in Iran, en in vele andere delen van de wereld, is een hoofdkenmerk van het islamitisch fundamentalisme en een rechtstreeks gevolg van de toepassing van de sharia. Laat mij duidelijk zijn: vrouwenrechten staan boven religieuze dogma’s. Er moet een scheiding zijn tussen religie en staat. Ik steun de strijd van de Iraniërs voor een vrije, inclusieve en democratische republiek.”