"Wie legaal naar hier komt en bijdraagt aan onze economieën, moeten we welkom heten", zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar state of the Union over migratie. Dat laatste krijgt bijval van Europarlementslid Assita Kanko, schaduwrapporteur voor de Europese Blue Card-richtlijn. Over die blauwe kaart wordt woensdag gestemd, na jaren van onderhandelingen. Assita Kanko is tevreden met de vooruitgang op het gebied van legale migratie.

Blauwe kaart sterke troef in wereldwijde race om talent

De Europese blauwe kaart zal het voor hoogopgeleide werknemers van elders gemakkelijker maken om met hun gezin in de EU te werken en te wonen. Voor de stemming zei Assita Kanko: "Europa mag de race om talent niet verliezen. De N-VA werkt constructief samen en verdedigt de belangen van de lidstaten en van de Vlaamse bedrijven. Dit heeft veel inspanningen gevergd, maar er is een evenwichtig akkoord uit de bus gekomen om geschoolde werknemers te motiveren voor de EU te kiezen, terwijl de VS nu alle hooggekwalificeerde werknemers van ons afsnoepen."

Lidstaten bepalen de voorwaarden

Belangrijk voor Europarlementslid Kanko is dat de lidstaten nog steeds de voorwaarden zullen kunnen bepalen voor het verlenen van toegang tot hun arbeidsmarkten, zodat die vrijheid behouden blijft. “Vooral de ingebouwde zekerheid in dit akkoord dat de lidstaten mogen blijven bepalen welke voorwaarden zij toepassen en ook dat de nationale werklozen voorrang blijven krijgen, stemt me gerust en daar heb ik hard voor geijverd. De lidstaten blijven dus een stok achter de deur hebben en dat is voor N-VA belangrijk.”

Geen centimeter vooruitgang in aanpak illegale migratie

Maar er is nog heel wat werk aan de winkel, waarschuwt Assita Kanko. “Het grootste probleem en de meest onvervulde belofte van de EU blijft de aanpak van illegale migratie. Eigenlijk is de EU geen centimeter opgeschoten wat betreft de aanpak van illegale migratie. Ik merk op dat Von der Leyen dat ook erkent."

Luie EU moet wakker geschud

De Commissievoorzitter moest in eigen boezem kijken over het migratiebeleid. "Vooral haar nadruk op de trage voortgang van migratiedossiers was een wake-up call voor wie dat nog niet wist. Ik had hier al voor gewaarschuwd. De Commissie heeft vorig jaar voorstellen gedaan, maar zoals verwacht gaat het sindsdien tergend traag vooruit, business as usual dus. Het is ongelooflijk frustrerend om te moeten blijven wachten op de broodnodige samenwerking om ons migratiestelsel te hervormen. De voorstellen liggen er al sinds vorig jaar en onze amendementen moeten ze uitvoerbaar maken. Hoe moeilijk kan het zijn? De luie EU moet eens wakker worden geschud."

Duidelijke boodschap van Assita Kanko

De boodschap van Assita Kanko is duidelijk: "Stop de mensensmokkelaars, werk aan meer terugkeer en meer manieren voor legale migratie om talenten aan te trekken die we nodig hebben. Laten we dossier per dossier vooruitgang boeken voor een georganiseerde migratie en een goede integratie."