Assita Kanko: “Als de EU Djalali’s leven wil redden, moet ze nu optreden”

Door Assita Kanko op 4 november 2020, over deze onderwerpen: Democratie, Diplomatie, Europees beleid

Drie jaar geleden werd de Iraans-Zweedse wetenschapper, professor en onderzoeker Ahmadreza Djalali in Iran ter dood veroordeeld na beschuldigingen van spionage en samenspannen met Israël. Djalali werkte samen met verschillende Europese universiteiten, waaronder de VUB. Djalali kan nu elk moment worden geëxecuteerd. De ernst van zijn situatie werd vanochtend door zijn echtgenote verduidelijkt in een interview met de krant De Standaard. Tal van internationale rapporten hebben de voorbije jaren aangetoond dat Djalali veroordeeld werd na een schertsproces waarbij zijn rechten flagrant geschonden werden. Na meer dan 1650 dagen in onrechtmatige Iraanse gevangenschap – waarbij hij psychisch én fysiek gefolterd werd – is zijn gezondheidstoestand uiterst zwak geworden. “Zijn situatie is levensbedreigend”, waarschuwt Kanko.

“Als de EU mensenrechten echt serieus neemt, moet ze er onmiddellijk alles aan doen om het leven van Dr. Djalali te redden. Het Europees Parlement heeft al duidelijk tot actie opgeroepen. Dit is het moment voor de EU om haar volledige diplomatieke gewicht en invloed te gebruiken om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating te bekomen."

Door de coronapandemie krijgt dr. Djalali geen medische hulp meer, terwijl hij onder meer kampt met chronische maagslijmvliesontsteking en een maagzweer. Zijn lever functioneert niet meer zoals het hoort en bovendien lijdt hij aan een ernstige beenmergdepressie. Kanko heeft aangedrongen op concrete actie van de EU-leiders: “Ik heb een schriftelijke parlementaire vraag gesteld aan de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid - Josep Borrell, om de urgentie van deze situatie te benadrukken en aan te dringen op actie. Ik zal er alles aan doen om deze kwestie mee bovenaan de politieke agenda te houden en ervoor te zorgen dat Europa blijft strijden voor vrijheid en gerechtigheid voor elke EU-burger, zoals Djalali die het Zweedse staatsburgerschap heeft. Of kan de EU van Borrell alleen maar blaffen en nooit bijten?"

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is