Dinsdag debatteerden de leden van de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE) in het Europees Parlement over de dringende situatie aan de grens tussen de EU en Belarus. Europarlementslid Assita Kanko is lid van deze Commissie. “Loekasjenko en Poetin zijn niet alleen autocraten maar ook mensensmokkelaars. Samen creëren ze actief een humanitaire crisis aan de Europese oostgrens, waar de winter bijna begint. Hoe onmenselijk en onverantwoordelijk kan men zijn? Dit kan de EU niet laten passeren, maar wel het probleem aan de bron aanpakken. Namelijk voorkomen dat de vluchten vertrekken en verder bijdragen voor meer stabiliteit in de regio. De Poolse en Litouwse grens is ook de onze, het is de grens van Europa. We moeten hen helpen om het te beschermen. We moeten ons migratiebeleid onder controle krijgen.” 

Europa moet voorkomen dat meewerkende vliegmaatschappijen op zwart lijst zetten

Europa moet alle hefbomen gebruiken om te voorkomen dat migrantenvluchten vertrekken uit landen in het Midden-Oosten, vindt Assita Kanko. “En zo snel mogelijk de vliegmaatschappijen die hieraan meewerken op de zwarte lijst zetten zodat ze het EU-luchtruim niet meer binnen mogen. Belavia, het staatsbedrijf van Wit-Rusland, zou ook plat moeten liggen. Europa moet de leasingmaatschappijen die met Belavia werken sanctioneren.”

Hybride oorlogsvoering volgens het boekje

Kamerlid Theo Francken betreurt het misbruik van illegale migranten als oorlogswapen tegen het Westen en roept de EU, NAVO en België op tot actie. “Wat we zien is hybride oorlogsvoering volgens het boekje. Dit is een internationale veiligheidskwestie daarom moet de NAVO hierover samenkomen. Tijd om een duidelijke vuist te maken tegen Poetins handpop. Daarnaast moet de EU de grensbescherming financieren en moet de Belgische regering alles doen om de landen aan de Oostgrens te helpen.” 

Europese lidstaten pleiten voor een muur

“Muren bouwen zit niet in ons Europees DNA”, zegt Theo Francken. “Toch zal het finaal niet anders kunnen. Het Europees asielrecht wordt al te lang misbruikt. We moeten dit grondig herdenken. De Australische aanpak is de weg die we moeten inslaan.”