Liefst 5.000 Afrikaanse migranten kwamen maandag illegaal toe in Ceuta, de Spaanse enclave op het Afrikaanse continent. Een dagrecord. Ze roeiden, zwommen en klommen met duizenden tegelijkertijd. Onder hen zo’n 1.500 minderjarigen, zelfs heel wat kleine kinderen. Er viel één dode. De Guardian Civil, niet bekend voor haar zachtaardige aanpak, stond machteloos bij deze moderne bestorming.

Kamerlid Theo Francken wijst erop dat het niet de eerste keer is dat we dit zien. “Soortgelijke beelden zagen we begin vorig jaar toen Erdogan besliste om de EU-Turkije-grenspost langs Turkse zijde open te zetten. Hij eiste meer Europees geld. De corona-uitbraak maakte plots een eind aan deze cynische chantage.”

Migranten als geopolitiek chantagemiddel

Nu is het Marokko dat lastig loopt over het feit dat de leider van de vrijheidsstrijders voor een onafhankelijk Polisario momenteel behandeld wordt voor corona in een Spaans ziekenhuis. Marokko wil van een onafhankelijk Polisario in de Westelijke Sahara niet weten. Ze zien dat als een opstandige provincie, opgezet tegen Rabat door aartsvijand Algerije. En nu ze hun zin niet krijgen, openen ze de grenzen richting Europa. “Migranten worden gebruikt als geopolitiek chantagemiddel, zoals olie, of uranium. Dat is inhumaan en onaanvaardbaar”, aldus Theo Francken.

Cynische speelbal van politieke agenda’s

Spanje moet de illegale migranten één voor één terugsturen, meent Europarlementslid Assita Kanko. “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaf hiervoor eerder al zijn toestemming in de zaak ‘N.D en N.T. versus Spain’. Spanje moet zijn grens bewaken en hermetisch afsluiten voor nieuwe bestormingen. Europa mag zich niet laten chanteren. We mogen nooit aanvaarden dat migranten de cynische speelbal worden van buitenlandse politieke agenda’s.”

Tijd voor duidelijke terugname-afspraken met Marokko

“Marokko moet diplomatiek maximaal onder druk worden gezet om zijn belangrijke rol in het Afrikaanse migratiemanagement terug ten volle op te nemen. Ze ontvangen er immers vele Europese miljoenen voor. Charles Michel en/of Von Der Leyen moeten naar Rabat afreizen en eindelijk duidelijke Marokkaans-Europese terugname-afspraken maken. Deze onderhandelingen over een Europees terugname-akkoord liggen al sinds begin van de eeuw stil”, besluiten Francken en Kanko.