Enkele goede stappen

“De ongecontroleerde migratie naar Europa zal een van de hoofdthema’s bij uitstek zijn bij de verkiezingen van volgend jaar. Dit pact zet enkele goede stappen, maar is nog ruim onvoldoende. Als het Europese asiel- en migratiebeleid niet strenger wordt, zullen de lidstaten zelf de controle overnemen en bijvoorbeeld zelf grenscontroles gaan uitvoeren. Dat willen we natuurlijk liever niet zien, maar wie kan het hen op den duur nog kwalijk nemen? De EU moet dringend van koers veranderen.”

Paradigmashift blijft uit

Tegelijk wijst Kanko op de grote zwakte van het Europees Migratiepact: “De opvolger van Dublin III zal niet beter zijn dan Dublin II. Dit pact verstrengt het huidige migratiebeleid maar het zal bijlange niet volstaan om het hoofd te bieden aan de migratiegolf die op de EU afkomt. Daarvoor is meer nodig, namelijk een echte paradigmashift: het externaliseren van het asielbeleid naar derde landen. Kijk naar wat het Verenigd-Koninkrijk afspreekt met Rwanda, kijk naar wat de Italiaanse premier Meloni heeft onderhandeld met Albanië. Die landen hebben begrepen hoe het moet. Waarom zou dit niet kunnen op Europees niveau?”

Niet meer aanmodderen

De Europese verkiezingen van volgend jaar moeten een keerpunt zijn. Langer aanmodderen is niet meer aan de orde. "Ik hoor en voel hoe boos de mensen zijn op het terrein. Mensen spreken me erover aan en mijn mailbox puilt uit van kiezers die hun bezorgdheden uiten. Hun zorgen zijn terecht en er wordt amper rekening mee gehouden. Ze werken hard en betalen belastingen maar wat krijgen ze ervoor terug? Ik deel hun frustraties. We moeten blijven knokken voor een Europa dat naar de mensen luistert en toegevoegde waarde toont", besluit Kanko.