Religieus fanatisme

Het kan zijn dat het haar vrije keuze is. Dat ze dit doet omdat ze de hoofddoek graag draagt en graag verkondigt wat de hoofddoek betekent. Uiteraard in het veilige Nederland waar zij als vrouw met hoofddoek in een parlement mag zetelen en het woord nemen om te zeggen wat ze denkt, al is het onzin.

Hoeveel vrouwen mogen dat doen in moslimlanden? In Afghanistan mogen ze zelfs niet naar school, mogen ze niet werken en mogen ze niet aanwezig zijn bij gesprekken met de VN over hun land. Met andere woorden: zelfs de VN heeft zich aangepast aan de eisen van het religieus fanatisme.

 

Uitgehuwelijkt of vermoord

Hier kunnen vrouwen naar school, kunnen ze politiek opkomen en bedrijven leiden. Iets anders doen dan kinderen baren en gehoorzamen. Die vrijheid is hier. Niet dankzij mensen die de hoofddoek promoten. Uiteraard staat het dit Kamerlid vrij om de hoofddoek zelf te dragen.

Maar in de Tweede Kamer komen roepen dat het om vrijheid gaat is bedrog. Bedrog voor alle vrouwen die op dit moment niet naar school mogen, niet mogen werken, uitgehuwelijkt worden of vermoord worden. Hoe kan je zo blind zijn?

 

Vrijheid waarborgen

Terwijl vrouwen in Iran stikken onder de druk van de sluier, terwijl ze in bepaalde buurten in Europa als tweederangsburgers worden behandeld, zijn er hier in Europa serieus vrouwen die het dragen van de islamitische sluier buiten de privésfeer krachtig verdedigen en het misogyne karakter ervan ontkennen.

In een land waar vrouwen en mannen wettelijk gelijk zijn, waar rechten universeel zijn, moeten we deze vrijheid waarborgen. De kansen die je krijgt in Europa zijn uniek. Die moeten we grijpen en zorgen dat wij als burger emanciperen. Kritisch denken.

 

Seksuele lust

Moet een god jou als meisje niet net zo liefhebben als een jongen die geen hoofddoek draagt? Waarom zou een god willen dat meisjes zich met een hoofddoek afsluiten om beschermd te worden tegen jaloezie, intriges en schandalen of seksuele lust van mannen?

Is het jouw verantwoordelijkheid als sommige mannen zich gedragen als roofdieren? Het gedeeltelijk afsluiten van de buitenwereld door het dragen van een hoofddoek staat haaks op het concept van vrijheid. Waarom mag je je niet laten zien?

Mijn dochter moet haar lijf bedekken als het koud is buiten, maar dat is voor haar gezondheid, om niet ziek te worden. Is het dragen van een hoofddoek een kwestie van veiligheid? Ik geloof niet dat welke god dan ook kledingeisen stelt.

Blindelings religieuze regels volgen zonder kritisch na te denken, ondermijnt je als meisje. Je mag jezelf laten zien en je mag voor jezelf opkomen, je eigen mening vormen maar zeker intellectueel eerlijk zijn.

 

Onderwerping

Het verontrust mij enorm om te zien hoe onze vrijheden worden gebruikt om onze vrijheid te beperken. Hoe kunnen vrouwen hier vandaag dit middel verdedigen om vrouwen onder druk te zetten en te onderwerpen, terwijl ze diep van binnen weten dat ze in bepaalde landen waar hun visie wordt toegepast wegens hun vrouwelijk geslacht en mondigheid nergens toegelaten zouden worden?

In Afghanistan of Iran kunnen we duidelijk zien welk lot vrouwen is beschoren. Waarom hier geleidelijk aan mogelijk maken wat hun daar wordt aangedaan? Die ondermijning moet stoppen.

 

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Vrijheid zonder gelijkheid tussen mannen en vrouwen is onmogelijk. Vanuit mijn verleden en jeugd begrijp ik hoe cruciaal vrijheid is. De mogelijkheid om je eigen keuzes te maken en als meisje beschermd te worden, om onafhankelijk te mogen denken en te bepalen wat je echt belangrijk vindt, is de kern van persoonlijke vrijheid.

Beweren dat de hoofddoek vrijheid vertegenwoordigt is bedrog. Zelfbedrog én ook bedrog van alle meisjes.

Als we dit accepteren, zal ons volk op termijn op de knieën gaan.

Dit was de zesennegentigste column van Assita Kanko voor De Telegraaf.

www.telegraaf.nl