Assita Kanko ziet gebrek aan Europese moed tegenover Wit-Rusland en Turkije

Door Assita Kanko op 14 augustus 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Turkije, Buitenlandse Zaken
Assita Kanko

“De Europese Unie is niet moedig genoeg.” Europees Parlementslid Assita Kanko sprak in De Ochtend op Radio 1 over twee actuele buitenlandse thema’s: Wit-Rusland en Turkije. Ze verwacht weinig van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell.

Wit-Rusland: sancties die Loekasjenko raken

Voor Wit-Rusland pleit Kanko samen met andere Europarlementsleden voor een onderzoekscommissie. Die moet nagaan of de herverkiezing van president Loekasjenko correct verlopen is. Assita Kanko is voor sancties, maar verwacht niet dat Borrell die stap durft te zetten. “Wit-Rusland is ver van hier, de EU kan daar niet snel sancties tegen nemen.”

Turkije: een eigen migratiebeleid voor de EU

Even laag zijn Kanko’s verwachtingen met betrekking tot de Borrells houding tegenover Turkije. “Erdogan is niet onder de indruk, omdat de EU niet moedig is. Er moeten twee dingen gebeuren: enerzijds zeggen dat dit Turkije nooit lid kan worden van de Unie, anderzijds hulp voor de opvang van vluchtelingen aan de hele regio geven in plaats van enkel aan Turkije.” Nog veel beter zou het volgens Assita Kanko zijn dat Europa een eigen migratiebeleid had.

Beluister Assita Kanko in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is