Ik geloof dat vrouwen zelf kunnen doorstromen en ben mijn hele leven opgekomen voor vrouwenrechten. In mijn ervaring is wat von der Leyen op tafel legt niet de oplossing, maar een afleiding”, reageert ze. Voor Assita Kanko zijn bekwaamheid en verdienste de enige elementen om een eerlijke promotie van vrouwen èn mannen te waarborgen. “Waarom moet de overheid überhaupt aan beursgenoteerde bedrijven gaan uitleggen hoe ze succesvoller moeten worden? Laat dat toch aan de markt over.”

Inspireren, niet betuttelen

“Von der Leyen zou vrouwen meer moeten vertrouwen en inspireren in plaats van ze te willen betuttelen en afleiden. Ze heeft zelf heel hard gewerkt en ze wil nu dat anderen op quota zitten wachten? Waarom ging ze niet in gesprek met vrouwen die een andere visie hebben? Alleen de stem van links telt”, aldus Assita Kanko.

Niet wachten op quota’s

Assita verwijst naar haar boek ‘Leading Ladies’ en haar werk met haar incubator Polin. “Ik toon aan hoe vrouwen ondanks alle tegenslagen zelf de ladder beklommen. Het gaat over vrijheid en zelfbeschikking. Vrouwen moeten niet wachten op toestemming of quota’s. Ze moeten zelf hun weg zoeken en vinden”, aldus Kanko, die benadrukt dat ze haar positie als Europees Parlementslid altijd zal gebruiken en er alles aan doen om vrouwen vooruit te helpen, te inspireren en om meer te bereiken voor de vrijheid van iedereen."

Start video