Assita Kanko pleit voor ‘zakelijk nabuurschap’ met Turkije

Door Assita Kanko op 9 juli 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Turkije

“Het Turkije van Erdogan kan geen hechte en trouwe bondgenoot van Europa zijn. Onze waarden lopen te ver uiteen.” In de plenaire vergadering van het Europees Parlement riep Assita Kanko op om de Europese relatie met Turkije grondig te herbekijken. Ze pleit voor een ‘zakelijk nabuurschap’. “We hoeven geen vrienden te zijn, want met een ‘vriend’ als Turkije heb je zelfs geen vijanden meer nodig.”

In haar tussenkomst verwees Assita Kanko naar de talrijke incidenten en gebeurtenissen van de voorbije maanden en jaren. “Gasboringen in Cypriotische waters, wapengekletter in het oostelijke Middellandse Zeegebied, vernietiging van christelijke gemeenschappen, de aankoop van Russische S400-raketsystemen, Franse marineschepen bedreigen, Jihadistische strijders overbrengen van Syrië naar Libië, Europa chanteren door te dreigen honderdduizenden migranten door te sturen,… de lijst is ellenlang. Mijn vraag: met zulke vrienden, wie heeft er dan nog vijanden nodig?”

Turkije geen vertrouwde bondgenoot

De afgelopen maanden hebben volgens Kanko aangetoond dat Turkije onder Erdogan geen hechte en vertrouwde bondgenoot van Europa kan zijn. “Dit is het gedrag van een autocraat. En we kunnen autocraten de ene dag niet blijven entertainen en de volgende dag beweren dat we een continent zijn dat gebaseerd is op democratische waarden.”

Turkse waarden en belangen niet compatibel met Europese

Het N-VA-Europarlementslid stelt dat het tijd is om toe te geven dat het huidige kader voor gesprekken met Turkije - het lidmaatschap van onze unie - volledig buiten de realiteit staat. “Het is tijd voor een fundamentele strategische heroverweging van de betrekkingen tussen de EU en Turkije. We kunnen een relatie hebben die is gebaseerd op handel, maar we mogen niet naïef zijn: zowel onze waarden als onze belangen zijn niet compatibel. Ze lopen uiteen.”

Turkije moet betere buur zijn

Vrienden gedragen zich niet zoals dit Turkije zich heeft gedragen, vindt Kanko. “Dus als we geen vrienden kunnen zijn, laten we dan de Turkse aanpak volgen en onze relatie baseren op een zakelijke verstandhouding. Misschien kunnen we geen vrienden zijn, maar Turkije zal een betere buur moeten zijn”, besluit Assita Kanko. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is