Turkije geen vertrouwde bondgenoot

De afgelopen maanden hebben volgens Kanko aangetoond dat Turkije onder Erdogan geen hechte en vertrouwde bondgenoot van Europa kan zijn. “Dit is het gedrag van een autocraat. En we kunnen autocraten de ene dag niet blijven entertainen en de volgende dag beweren dat we een continent zijn dat gebaseerd is op democratische waarden.”

Turkse waarden en belangen niet compatibel met Europese

Het N-VA-Europarlementslid stelt dat het tijd is om toe te geven dat het huidige kader voor gesprekken met Turkije - het lidmaatschap van onze unie - volledig buiten de realiteit staat. “Het is tijd voor een fundamentele strategische heroverweging van de betrekkingen tussen de EU en Turkije. We kunnen een relatie hebben die is gebaseerd op handel, maar we mogen niet naïef zijn: zowel onze waarden als onze belangen zijn niet compatibel. Ze lopen uiteen.”

Turkije moet betere buur zijn

Vrienden gedragen zich niet zoals dit Turkije zich heeft gedragen, vindt Kanko. “Dus als we geen vrienden kunnen zijn, laten we dan de Turkse aanpak volgen en onze relatie baseren op een zakelijke verstandhouding. Misschien kunnen we geen vrienden zijn, maar Turkije zal een betere buur moeten zijn”, besluit Assita Kanko.