Assita Kanko over staatsgreep Burkina Faso: “Dit werkt jihadisten in de hand”

Door Assita Kanko op 24 januari 2022, over deze onderwerpen: Diplomatie

Europarlementslid Assita Kanko reageert geschokt op de berichten over een mogelijke staatsgreep in haar geboorteland Burkina Faso. “President Kaboré is gearresteerd door het leger, bevestigen mijn contacten ter plekke. Ik hou mijn adem in. Een verdere destabilisering werkt het oprukkende jihadisme alleen maar in de hand”, aldus Assita Kanko. 

“Er is al jaren chaos in de Sahelregio. Het is een echte puinhoop geworden. Verleden week werd Facebook gesloten door de regering zonder uitleg. Dat gaf al een raar voorgevoel”, gaat Kanko verder.

Sluipend gif van islamisme

Volgens Assita Kanko onderschat de internationale gemeenschap de islamitische kwestie in de Sahel, net zoals we wegkeken toen alles in Syrië begon: “Het islamisme is een sluipend gif in een samenleving en de vonken kunnen altijd overslaan naar Europa. Daar waarschuw ik al lang voor. Burkina Faso is niet ver van ons bed. Ik vrees dat we tot in Europa de gevolgen gaan zien qua veiligheid en migratiecrisis.”

“We moeten beseffen dat sommige samenlevingen kwetsbaar zijn en dat islamitisch extremisme ieder moment op de deur kan kloppen. Zoals in Burkina Faso”, besluit Assita Kanko.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is