Povere Borrell

Dinsdag bespreekt het Europees Parlement het controversiële diplomatieke bezoek van vorige week van de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Josep Borrell aan Moskou. Er was veel kritiek op het al te pover geachte weerwerk van Borrell tijdens de gezamenlijke persconferentie tegen de nauwelijks verhulde aanvallen op de EU door de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Sommige leden van het Europees Parlement gaan zelfs zo ver om zijn ontslag te eisen. 

Valstrikken van Poetin

Europees Parlementslid Assita Kanko, actief in de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement, stelt zich ernstige vragen. “Dit bezoek was een echte ramp voor het imago van de EU. Borrell was vooraf door velen gewaarschuwd voor de valstrikken, die het Poetin-regime tijdens deze reis zou leggen om zich te profileren ten koste van de EU. Deze beschamende en vernederende vertoning is dan ook geen verrassing.”

Kritiek op bondgenoot Verenigde Staten

Europarlementslid Kanko noemt de diplomatieke beginnersfouten van Borrell onvergeeflijk. “Borrell slaagde erin om in één persconferentie de Russische gastheren te plezieren met kritiek op de Verenigde Staten - toch onze bondgenoot - en met lof voor het Russische COVID-vaccinprogramma. Intussen mocht Lavrov de EU een “onbetrouwbare partner” noemen. Dit alles terwijl Borrell zweeg over de mensenrechtenschendingen van Poetins politieke tegenstanders en van de LGBTIA+ gemeenschap!”

Taal van de macht

Kanko heeft het ook over de lijn die de EU zou moeten aanhouden tegenover Rusland. “Borrell zou de “geopolitiek” van de EU leiden, werd bij zijn aantreden gezegd. Dan zou hij toch moeten weten dat Rusland zijn vaccin zal gebruiken net zoals het energie gebruikt - als een cynisch wapen om de vrije wereld te verdelen. Poetin spreekt de taal van de macht. Borrell heeft alleen maar zwakheid in zijn diplomatieke koffer.”

Maatregelen in plaats van paaien

Voor Assita Kanko is het duidelijk wat Josep Borrell moet doen. “De EU zou een pakket maatregelen moeten nemen om de kleptocratie van Poetin te bestraffen in plaats van hem te paaien zoals ze nu doet. Borrell moet dit nu doen, of hij moet plaats maken voor iemand die dat wel kan.”