“Het nieuwe asiel- en migratiepact doet niks om ongecontroleerde toestroom met hulp van mensensmokkelaars tegen te gaan. Op dit punt krijgt het akkoord van mij dus een dikke onvoldoende. Zal de druk op onze samenleving minder zijn met deze maatregelen? Hier ben ik iets positiever. Ik verwacht dat het afhandelen van kansloze asielaanvragen direct aan de Europese buitengrenzen het aantal secondaire bewegingen zal doen afnemen. Daarover heb ik zelf rechtstreeks mee onderhandeld. De uitbreiding van de databases Eurodac en ECRIS zullen alle betrokken instanties helpen. Op deze onderdelen kunnen wij het pact dus steunen. Op de andere niet.”

Eurodac is de Europese database waar vingerafdrukken van asielzoekers worden opgeslagen. Dit helpt secundaire bewegingen te voorkomen. ECRIS is de Europese database waarin landen toegang moeten krijgen tot eventuele strafbladen van asielzoekers.

“Tot slot moet dit van mijn hart,” zegt Assita Kanko. “Het Vlaams Belang heeft heel stoer een paar amendementen mee ingediend bij de stemming, wetende dat dit nu kansloos is. Er is acht jaar over deze maatregelen onderhandeld en de afgelopen vijf jaar heb ik de VB-parlementsleden in die onderhandelingen nergens gezien. Ik zeg tegen de kiezer: trap niet in de val. Het VB heeft in de migratiediscussie niks voor u bereikt. De N-VA wel, ook al blijft het verre van perfect. Wij doen ons parlementair werk!”, besluit Kanko.