Het voornaamste doel van de reisregel is om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Criminelen en terroristen hebben hun weg gevonden in de cryptowereld. Het werd dus ook tijd om daar dezelfde regels toe te passen als bij regulieren monetaire transfers.

Russische oligarchen

“Het anoniem gebruik van cryptomunten in grote, maar ook kleine bedragen voor criminele activiteiten zal moeilijker worden. Hierbij is het juist ook nodig dat we naar de kleinere bedragen kijken. Want handelaars in kinderporno bijvoorbeeld accepteren vaak alleen bitcoins. En overboekingen naar hun websites zijn vaak maar enkele tientallen euro’s. Ook Russische oligarchen proberen deze anonimiteit te misbruiken om Europese sancties te omzeilen", legt Assita Kanko uit.

Normalisering

“Maar we streven ook naar normalisering. Naarmate de cryptowereld groeit, is het goed om regels in te voeren die vertrouwen scheppen. Als mensen weten dat transacties veilig zijn, kunnen ze zich comfortabeler voelen om crypto-activa te gebruiken of erin te investeren.”

De onderhandelingen met de Europese Raad zullen naar verwachting in april en mei plaatsvinden. De definitieve tekst met de Europese regels voor het toezicht op cryptotransacties zal naar verwachting voor de zomer worden afgerond.