Het Europees Parlement nam deze week een resolutie aan die het geweld in de regio veroordeelt en de EU aanspoort om meer actie te ondernemen. Niet alleen in het kader van veiligheid, maar ook om de economische situatie intensiever te ondersteunen.

“Mijn hart bloedt als ik zie hoe mijn geboorteland, dat ooit een baken was van godsdienstvrijheid, wegzakt in een spiraal van religieus geweld. Dit is niet zomaar een regionaal conflict. Dit zijn dezelfde jihadistische terroristen en extremisten die in Syrië en Irak dood zaaiden. De Islamitische Staat is in de regio een nieuwe machtsbasis aan het opbouwen. De geopolitieke implicaties kunnen enorm zijn, ook voor Europa. Een nieuwe vluchtelingencrisis dreigt.”

Daarom moet de EU de landen in de Sahel blijven ondersteunen om de veiligheid in de regio te garanderen. “Maar het gaat niet alleen om veiligheid. Terreurregimes aarden nu eenmaal beter in regio’s met veel armoede. Daarom moeten we ook inzetten op de ondersteuning van duurzame ontwikkeling en een sterk handelsbeleid, in het kader van de EU-Afrika-strategie”, aldus Assita Kanko.

“We mogen niet toelaten dat de Sahel een brandhaard wordt. Want de vonken daarvan zullen snel overslaan naar Europa”.