De architect van deze beslissingen, de Franstalige voorzitter van de linkse partij Groen, ziet dit besluit als een strijd tegen discriminatie. Dat zegt ze in de krant en ze meent het. Ze zegt dat ze ervoor wil zorgen dat alle vrouwen kunnen werken.

Het lijkt mij slimmer en efficiënter om ervoor te zorgen dat vrouwen en meisjes eerst uit hun gemeenschap kunnen komen om maatschappelijk te participeren, los van de verdrukkende religieuze en culturele tradities.

Vrouwenrechten verkopen

Wat de groenen doen, en dat is niet alleen in België, maar ook in veel andere Europese landen, is bij elke verkiezingen de rechten van vrouwen verkopen voor een paar stemmen.

Ze beseffen niet dat het hun benadering is die juist discriminerend is. Ze gaan ervan uit dat dit alles is wat moslima’s verdienen en waarin ze geïnteresseerd zijn: een baan in het gemeentehuis met een hoofddoek op. Dat zien ze als oplossing voor de vreselijke toestanden waarin zo veel allochtone vrouwen en meisjes leven.

Met deze houding maken ze elke kritiek onmogelijk door snel ook daar met de moralistische vinger naar te wijzen.

Wat de groenen doen, en dat is niet alleen in België, maar ook in veel andere Europese landen, is bij elke verkiezingen de rechten van vrouwen verkopen voor een paar stemmen. Ze beseffen niet dat het hun benadering is die juist discriminerend is. Ze gaan

Wat betekent de hoofddoek concreet? Dat vrouwen niet gelijk zijn aan mannen. Dat hun lichaam een bron is van schande en een bedreiging voor de mannen die hun seksuele drang niet kunnen controleren.

Waarom moeten de vrouwen daarvoor verantwoordelijk zijn en de overheid medeplichtig?

En de meisjes van 8 of 9 jaar dan? Waarom moeten zij zich ook bedekken? De extreemlinkse vrienden van de groenen hebben met dat laatste ook geen probleem. Zo verklaarde onlangs hun voorzitter dat meisjes van die leeftijd gewoon van hem de keuze krijgen. Voor wat precies?

Moslims plezieren in ruil voor stemmen

Wie kan dit een keuze noemen? Je wordt in de steek gelaten. Dat is wat de groenen en extreemlinks doen om bepaalde moslimfamilies te plezieren, voor de stemmen. Wat er daarna met die meisjes of met die vrouwen gebeurt, kan hun geen bal schelen. Voor je het weet, staan ze te schreeuwen over discriminatie. Alle andere mensen zijn schuldig volgens hen, zij zelf niet.

Welk soort gesprekken voeren zij met die vrouwen? Weten ze wat er echt leeft? Wat willen die vrouwen en meisjes bereiken in hun leven? De Nobelprijs zal het niet worden.

De partij die de onderdrukking ruimte geeft heeft al voor hun beslist. Door de ogen te sluiten voor het onrecht en de discriminatie waaronder vrouwen en meisjes binnen hun gemeenschap te lijden hebben en vervolgens de voortzetting en normalisering van deze discriminatie in de hele samenleving af te doen als bevordering van de mensenrechten.

Hypocrisie of electoraal opportunisme

Ik vraag me soms af wat het zwaarst doorweegt: de hypocrisie of het electoraal opportunisme? In ieder geval merk je tegenwoordig dat men bijna de schouders ophaalt als dit probleem zich voordoet.

Maar vergeten dat zo de samenleving waarin we leven stap voor stap verandert, is naïef. Niet alleen de moslima’s maar alle vrouwen worden crescendo in de steek gelaten. Niet alleen door dit soort linkse partijen maar door iedereen die zwijgt.

Onderdrukking

Met de promotie van de hoofddoek en met de stilte, leer je jongeren dat onderdrukking normaal is. Dat je dat zelfs moet subsidiëren met openbaar geld. Je stuurt het signaal dat de vrouwen die zich op het werk niet bedekken ordinair zijn en mannen provoceren. Wat verwacht je dan? Dat de jongens die vrouwen zullen respecteren?

Dit is precies waarom zoveel mensen geen migratie meer willen. Zij zijn de verliezers. Goed geïntegreerde migranten zijn ook de dupe van het verhaal. Want het is een illusie om te denken dat die vrouwen allemaal plots voor het stadhuis zullen gaan werken.

Sociale voorzieningen

We weten allemaal waar de meesten van hen zijn: thuis. Maar op de verkiezingsdag stemmen ze voor sociale voorzieningen. Niet voor echte rechten. Wie zal er betalen als de schatkist leeg raakt? Dat is waar de groei van links ook tot stilstand komt en waar woede wordt geuit in een uitlaatklep die geen oplossingen biedt.

Raad eens wie dan plots komt zeggen dat de uitslag van de verkiezingen waar rechts wint betekent dat racisme en discriminatie hebben gewonnen? Dezelfde mensen.

Intussen floreert het dogmatisme ook op de Amerikaanse universiteit waar het geld van de Arabische wereld naartoe stroomt.

Het is niet voor niets dat het dezelfde partijen zijn die een pogrom relativeren, over de seksuele misdaden van Hamas zwijgen maar centrumrechtse partijen beschuldigen van fascisme.

De vrijheid verdedigen kan Europa echt niet uitstellen.

Dit was de negenenzestigste column van Assita Kanko voor De Telegraaf.

www.telegraaf.nl