De terreuraanslagen in Frankrijk door moslimextremisten en de provocatieve houding van de Turkse president Erdoğan zorgen voor beroering. Ook bij ons. Europarlementslid Assita Kanko vraagt steun voor de Franse president Macron. “De uitspraken van Erdoğan zijn een staatshoofd onwaardig. Ik vind dat de EU in haar buitenlands beleid meer moet doen om onze Europese waarden tegen de radicale islam te beschermen.”

Macron riep vorige week in een toespraak op om het seculiere karakter van Frankrijk te erkennen en te respecteren. De oproep van Macron verleidde de Turkse president Erdoğan afgelopen weekend tot de uitspraak dat de Franse president zijn geestelijke gezondheid moest laten onderzoeken. Prompt volgde er in een aantal moslimlanden een oproep om Franse producten te boycotten. Voor Kanko is het overigens duidelijk: onderhandelen met Turkije over EU-lidmaatschap beantwoordt niet langer aan de realiteit.

Anneleen Van Bossuyt: “Turkije zal nooit lid van de EU worden”

Kamerlid Anneleen Van Bossuyt denkt er hetzelfde over. “De oproep tot boycot is een zoveelste toevoeging aan de lijst van provocaties en irritaties van Turkije tegen Europa. We hadden al de Turkse rol in de oorlogen in Libië en Syrië, in het opgeflakkerde conflict in Nagorno-Karabach en de Turkse olie-exploraties in de oostelijke Middellandse Zee.”

Van Bossuyt pleit ervoor de pre-toetredingssteun voor Turkije stop te zetten. “Het wordt hoog tijd dat Europa en de Europese leiders erkennen dat Turkije nooit lid zal worden van de EU en dat we hen geen centen meer geven onder de noemer ‘pre-toetredingssteun’. Stoere verklaringen over hoe Europa het gedrag van president Erdoğan verwerpt en veroordeelt is niet voldoende, het is tijd voor daden.”

Jan Jambon: “Op vrijheid van meningsuiting geven wij geen millimeter toe”

In het Vlaams Parlement schaarde minister-president Jan Jambon zich alvast aan de zijde van Macron. “Wanneer Erdoğan verklaart dat de Franse president geestesgestoord is, dan kan Vlaanderen, maar ook de Europese lidstaten, daar niet stil over blijven. Respect voor fundamentele waarden en mensenrechten is een hoeksteen van de Europese samenleving. Vrijheid van meningsuiting staat daarbij centraal. Daar geven wij geen millimeter op toe.”

Europese steun voor aanpak en visie Macron

Voor Assita Kanko is de strijd tegen de radicale islam net zo goed een gevecht voor onze Europese waarden. “Het mag nu niet langer bij woorden blijven. Ik vraag dan ook dat Josep Borell – de hoge EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid – in zijn beleid concreet duidelijk maakt dat de EU de visie en aanpak van Macron zal steunen. Tegelijk verwacht ik ook dat Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen werk maakt van haar ambitie om van deze Commissie een geopolitieke commissie te maken. Europa moet eensgezind belangrijke Europese waarden verdedigen, en Turkije duidelijk maken dat geen enkele EU-lidstaat ooit maar een duimbreed zal toegeven op deze waarden.”