Europees voorstel voor dichten loonkloof is “veel te links” (Assita Kanko)

Door Assita Kanko op 5 april 2022, over deze onderwerpen: Europees beleid, Gelijke kansen
Assita Kanko

Het Europees Parlement stemde een ontwerprichtlijn die de loonkloof tussen mannen en vrouwen moet aanpakken. Bedrijven met meer dan 50 werknemers zouden een transparantieplicht krijgen, waarbij ze informatie over de loonkloof in hun bedrijf moeten melden aan overheid, vakbonden en werknemers. “Een heksenjacht”, noemt Europees Parlementslid Assita Kanko deze richtlijn. De N-VA-fractie stemde dan ook tegen. “Natuurlijk moet de loonkloof zo snel mogelijk worden gedicht, maar dit mag niet gebeuren door kmo’s te overladen met dure en zware administratie.”

Bedrijven met minstens 50 werknemers moeten transparanter worden over de loonkloof tussen man en vrouw. Waar die meer dan 2,5 procent bedraagt, moet een actieplan uitgerold worden. Met die aanpak wil het Europees Parlement de loonkloof tussen man en vrouw verkleinen. Werknemers én vakbonden zouden ook het recht krijgen om informatie op te vragen over hun salaris en het gemiddelde salaris van collega’s die gelijkwaardig werk doen, uitgesplitst per geslacht. 

Bedrijven waar de loonkloof meer dan 2,5 procent bedraagt, moeten in overleg met de vakbonden een beloningsanalyse maken en een actieplan uitwerken. 

Veel te links voorstel

Assita Kanko vindt het voorstel van het parlement veel te links. "Moet de loonkloof zo snel mogelijk gedicht worden? Ja. Daar heb ik altijd voor geijverd. Moet dit gebeuren door dure en zware administratieve lasten voor kmo's  en een heuse heksenjacht op werkgevers? Nee”, aldus Kanko. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is