De delegatie omvat N-VA-Europarlementslid Assita Kanko, die de ECR-groep in het Europees Parlement vertegenwoordigt.

Sprekend vanuit Valetta benadrukte zij haar zorgen en conclusies na het bezoek: “De media voelen zich geïntimideerd en het vertrouwen van burgers in hun regering is geschokt. Na de afgelopen twee dagen met veel mensen te hebben gesproken, zijn er heel wat ernstige vragen opgedoken. Vragen die nog onbeantwoord zijn gebleven.”

“De voorwaarden voor een goed functionerende rechtsstaat staan ​​onder grote druk. Er zijn duidelijke belangenconflicten, een gebrek aan transparantie en vage lijnen van verantwoording tussen hoge politie- en politieke ambtenaren.

“Het is duidelijk dat de regering en de premier een gebrek aan morele autoriteit en publiek vertrouwen hebben. Het is moeilijk te schatten hoe deze situatie in de toekomst zal evolueren.

“Daphne Caruana Galizia schreef over het witwassen van geld, corruptie, de verkoop van EU-paspoorten en een gebrek aan transparantie in het politieke systeem; daardoor is ze vermoord.

“De kwesties waarover ze schreef, hebben een domino-effect in de hele Europese Unie. Daarom heeft de EU een verantwoordelijkheid tegenover de bevolking van Malta en alle lidstaten om ervoor te zorgen dat de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat prevaleren.”

Achtergrondinformatie

De ad hoc enquêtecommissie is sinds dinsdagavond in het land. De EU-parlementsleden (één uit elke fractie) hebben sindsdien gesproken met de Maltese premier en minister van Justitie, de president, de officier van justitie en andere politieke figuren. Ze namen ook veel tijd om te praten met de familie van de vermoorde journalist, samen met vertegenwoordigers van talloze NGO's, advocaten en vooral journalisten.