Sinds de barbaarse aanval van 7 oktober van Hamas op Israël zijn alle ogen weer op het Midden-Oostenconflict gericht. Terwijl Israël probeert de terreurgroep militair te verslaan, gaat het met hulp van westerse partners ook achter de geldstromen van Hamas aan. De terreurgroep blijkt honderden cryptoaccounts te hebben waarmee geld wordt ingezameld. Cryptovaluta worden ook gebruikt om inkomsten te verplaatsen.

Bouwfirma’s in Turkije

Kanko: "Hamas verdient jaarlijks miljoenen met bouwfirma’s in Turkije, donaties uit Qatar en sociale mediacampagnes in Europa en de Arabische wereld. Dit moeten we stoppen. Een effectieve manier is om achter de cryptoaccounts van Hamas aan te gaan."

Transacties gemakkelijker volgen

Namens het Europees Parlement onderhandelde Assita Kanko vorig jaar over een wet die het voor autoriteiten gemakkelijker moet maken cryptotransacties van criminelen en terroristen te volgen. Zo moeten cryptoplatforms goed bijhouden wie hun klanten zijn en bij onderzoek verplicht meewerken. De wet werd in het Europees Parlement haast unaniem gesteund.

Sneller stappen zetten

Kanko: "Officieel gaan de nieuwe regels pas vanaf eind volgend jaar op Europees niveau in. Ik roep de lidstaten op om nu alvast stappen te zetten en samen met cryptoplatforms de geldstromen van Hamas te stoppen. Deze samenwerking is hard nodig om cryptovaluta veilig te houden voor goedwillende beleggers en om tegelijk terroristen uit de cryptowereld te houden."