Assita Kanko pakt in ontwerprapport cryptocriminaliteit aan

Door Assita Kanko op 9 februari 2022, over deze onderwerpen: Financiën, Europees beleid, Veiligheid, Justitie
bitcoin

Eind vorig jaar werd N-VA-Europarlementslid Assita Kanko benoemd tot rapporteur en hoofdonderhandelaar voor een Europese aanpak rond cryptocriminaliteit. Ze diende nu haar ontwerpverslag in, dat moet leiden tot nieuwe wetgeving en zo een beter toezicht op financiële transacties in cryptoactiva zoals Bitcoin en Ethereum. “Dit is een belangrijke stap, want ook criminelen en terroristen gebruiken de huidige anonimiteit van cryptomunten”, aldus Assita Kanko.

De handel in cryptomunten is de laatste jaren enorm toegenomen, met miljardeninvesteringen in Bitcoins, Ethereum enzovoort. Ook criminelen en terroristen maken gretig gebruik van de mogelijkheden en anonimiteit van cryptomunten. Niet voor niets wordt bij een aanval van gijzelsoftware vaak om betalingen in cryptomunten geëist. En Al Qaida of Hezbollah vragen op sociale media fondsen via crypto (‘Fund the Islamic Struggle without leaving a trace’).

Kleine bedragen om niet op te vallen

Assita Kanko stelt in haar ontwerprapport onder meer voor om ook bij digitale geldtransacties de zogenaamde ‘travel rule’ te gebruiken: een regel die voorstelt dat bepaalde informatie over de betaler en ontvanger wordt meegestuurd met de transactie. Bij normale transacties begint die travel rule bij 1.000 euro, maar Kanko wil dat voor alle digitale betalingen. “Criminelen gebruiken net kleine bedragen om niet op te vallen.”

Het rapport gaat nu naar het Europees Parlement voor verdere bespreking. Assita hoopt dat de finale tekst voor het zomerreces afgerond zal zijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is