Assita Kanko over VS-EU-akkoord gegevensbescherming en data-uitwisseling: “Hopelijk meer dan mooie woorden”

Door Assita Kanko op 25 maart 2022, over deze onderwerpen: Europees beleid, Privacy

De EU en de VS hebben een principeakkoord bereikt over een nieuw kader voor trans-Atlantische gegevensstromen of Privacy Shield. Die overeenkomst maakt het mogelijk om gegevens tussen de EU en de VS legaal uit te wisselen, omdat in beide continenten verschillende wetten en regels gelden in verband met privacygegevens. Europarlementslid Assita Kanko is blij met het nieuwe akkoord maar waarschuwt: “De overeenkomst moet snel ook concreet worden gemaakt. Het mag niet bij woorden blijven.”

“Het Europese Hof van Justitie verklaarde in 2020 het akkoord over het eerdere EU-VS-Privacy Shield ongeldig, omdat dit niet de vereiste bescherming bood. De uitspraak van het Hof en het gebrek aan bijkomende afspraken om de Privacy Shield vervangen heeft veel Europese bedrijven en kmo’s die commerciële gegevens verzenden over de Atlantische Oceaan, in juridische chaos gestort. Met grote gevolgen voor de manier waarop grote Amerikaanse technologiebedrijven gegevens van EU-burgers verzamelen”, aldus Assita Kanko.

Europese burgers beschermen

Pas in maart 2021 kwam het besluit om de onderhandelingen over een nieuwe EU-VS- Privacy Shield te intensiveren. “Het was al een positief dat de nieuwe Amerikaanse regering een nieuw tijdperk van trans-Atlantische samenwerking wou inluiden. Een werkbare overeenkomst tussen de EU en de VS over gegevenstransfers is essentieel voor onze bedrijven, economie en burgers. Een goed akkoord is ook noodzakelijk om de Europese burgers te beschermen tegen de minder strenge privacyregels in de VS. De balans tussen het vrije verkeer van data en de bescherming van onze privacy is van cruciaal belang voor iedereen. Onze samenleving heeft nood aan duidelijke en gestructureerde regels waarin hun rechten en verantwoordelijkheden worden vastgelegd.”

Afspraken snel concreet maken

Assita Kanko roept de EU op om de afspraken snel concreet te maken en uit te werken tot nieuwe en duurzame wetgeving en wil dit vanuit het Europees Parlement verder opvolgen. “Voor de rechtszekerheid voor onze bedrijven” benadrukt Kanko. “Deze kwestie beperkt zich niet tot onze samenwerking met de Verenigde Staten. Daarom moet de EU leiderschap tonen en een internationale standaard voor gegevensuitwisseling tussen haar naaste partners aanmoedigen. Gegevens zijn wereldwijd en we moeten een internationaal kader bouwen dat dit weerspiegelt. De EU mag niet talmen om in te grijpen, anders dreigt men de digitale trein te missen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is