Assita Kanko over EU-VS-top: “Sleepy Joe bestaat niet, Sleepy EU wel”

Door Assita Kanko op 15 juni 2021, over deze onderwerpen: Europees beleid, Buitenlandse Zaken
Assita Kanko

Als lid van de delegatie van het Europees Parlement bevoegd voor de betrekkingen met de Verenigde Staten heeft Europarlementslid Assita Kanko hoge verwachtingen wat de transatlantische relaties en de positie van de EU op het wereldtoneel betreft. “De EU moet dringend wakker worden. 'The United States are back', zo stelt Biden nadrukkelijk. Sleepy EU moet deze kans grijpen om wakker te worden en de banden met de VS te versterken.”

Dinsdag spreekt VS-president Joe Biden in Brussel met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel over de toekomst van de relaties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgens Assita Kanko de uitgelezen kans voor het Westen om een gezamenlijke geopolitieke strategie voorrang te geven op individuele korte- en langetermijnbelangen van landen. “Zelf wijs ik al lang op de noodzaak om kordaat om te gaan met grootmachten China en Rusland, die we op talloze terreinen ontmoeten als tegenstanders.”

Maandag werd op de NAVO-top -ook in Brussel- al duidelijk dat Biden ook op het spoor zit van een vernieuwd transatlantisch bondgenootschap dat op het wereldtoneel veel dingen samen kan aanpakken: veiligheid, de verdediging van democratie tegen autoritaire staatsvormen en steun aan de wereldwijde relance van de economie.

Democratie weerbaar maken

“We moeten natuurlijk ook onze economisch belangen in het oog houden, maar ik blijf ervan overtuigd dat de wereld als geheel baat heeft bij de westerse waarden van democratie, vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van mensen en volkeren. We moeten onze democratie weerbaar maken”, zo zegt Assita Kanko. “We moeten deze principes opnieuw met meer overtuiging en durf verdedigen. Om dat mogelijk te maken moet de EU, samen met de VS, bekijken hoe we onze strategische autonomie opbouwen en diplomatiek terug gerespecteerd worden.”

Opstaan voor de Europeanen

Assita Kanko beseft dat Biden hier is om de Amerikanen te verdedigen. “Zo moet de EU ook opstaan voor de Europeanen. In die zin is er geen verschil met Trump, kijk maar naar zijn acties. Dat het gesprek vlotter gaat dan met president Trump, lijdt echter geen twijfel, maar ik hoop op meer: een duidelijke verbetering van de strategische en diplomatische samenwerking. Dat kan Biden dan meteen in de praktijk brengen als hij morgen naar de ontmoeting met president Poetin in Genève trekt, maar ik hou er mijn adem niet voor in.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is