Assita Kanko op vredes- en veiligheidsmissie in Irak

Door Assita Kanko op 23 mei 2022, over deze onderwerpen: Europees beleid, Syrië
Assita Kanko op vredes- en veiligheidsmissie in Irak

Samen met zeven andere Europarlementsleden van de commissies Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Defensie, landde Europarlementslid Assita Kanko vannacht in Bagdad. De delegatie sprak er met de EU-missiemedewerkers, de EU-ambassadeur en de NAVO-vertegenwoordiger, net als met de Irakese minister van Binnenlandse Zaken en de nieuwe premier over de samenwerking met Europa en de strijd tegen islamitisch terrorisme, drugs en mensensmokkelaars. Ook de IS-misdadigers en de situatie in Syrië kwamen ter sprake.

“Deze missie is in het kader van vrede en veiligheid en onze relatie met Irak. Het is een moeilijk leven voor de mensen hier, niet alleen omwille van de onveilige situatie maar ook vanwege armoede en de frequente zandstormen, waardoor buiten ademen bemoeilijkt wordt. Dat mochten we zelf aan den lijve ondervinden.”

Situatie blijft wankel

“Ik maak me grote zorgen over de Koerden hier, gezien de Iraanse inmenging en IS die zich na de val van Kaboel gesterkt voelt. De situatie in deze regio blijft wankel en dat kan ook gevolgen hebben voor Europa. We moeten dit dus goed blijven monitoren. Voor onze veiligheid in Europa is Irak strategisch zeer belangrijk in het Midden-Oosten.”

Observeren

“De bedoeling is dan ook om op het terrein zelf de komende dagen de situatie te observeren, zodat we in het Europees Parlement geïnformeerd verder te werk kunnen gaan over deze materie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is