Assita Kanko op EU-missie rond Afghanistan: “Talibanregime mag nooit gelegitimeerd worden.”

Door Assita Kanko op 21 februari 2022, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken
Assita Kanko

De Europese Commissie heeft een missie afgevaardigd in Oezbekistan en Tadzjikistan om de situatie met Afghanistan onder de loep te nemen. Ook N-VA-Europarlementslid Assita Kanko neemt deel aan de missie. Ze roept de internationale gemeenschap op om het Talibanregime nooit te legitimeren.

“Ik spreek mijn grootste bezorgdheid uit over de mensenrechten in het land, met name die van vrouwen en meisjes en religieuze en etnische minderheden. Ik veroordeel krachtig het gebruik van geweld en intimidatie door de Taliban, onder meer tegen vrouwen, journalisten, demonstranten, … We moeten ervoor zorgen dat we de Taliban ter verantwoording kunnen roepen voor schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht”, aldus Kanko.

Thuisbasis voor terroristen

Tijdens de missie wordt de humanitaire en veiligheidssituatie besproken en hoe de EU het best bijstand kan verlenen aan de meest behoeftigen in Afghanistan en Afghaanse burgers in de buurlanden. “We moeten ook voorkomen dat Afghanistan opnieuw een thuisbasis wordt voor terreurgroepen en een halt toeroepen aan de drugshandel, die onder de Taliban opnieuw een enorm probleem dreigt te worden”, aldus Assita.

De missie loopt van 21 tot 25 februari. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is