Assita Kanko: “Ook EU moet deal met Rwanda sluiten over terugkeer asielzoekers”

Door Assita Kanko op 15 april 2022, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Europees beleid, Buitenlandse Zaken, Afrika
Assita Kanko

Het Verenigd Koninkrijk gaat kansloze asielzoekers die via het kanaal het land illegaal binnenkomen naar Rwanda sturen. Die deal botst op veel kritiek, en ook binnen de EU noemt men de aanpak ‘inhumaan en onwaardig’. Maar Europees Parlementslid Assita Kanko betreurt de blindheid van de EU. “De EU heeft zelf geen oplossing en de mensensmokkelaars laten steeds meer mensen verdrinken. Is dat dan humaan en waardig?” Ze roept de EU op om ook zo’n deal te sluiten met Rwanda.

“Rwanda is een veilig land en het VK mag zelf bepalen over eigen migratiebeleid. Ik denk dat de EU ook zelf zo’n deal moet sluiten met Rwanda om mensensmokkelaars praktisch uit te schakelen en mensen in nood echt te helpen. Ik zal dat ook zo bepleiten bij de bevoegde commissaris Johansson.”

EU-asielsysteem faalt

“Het Europese asielsysteem faalt keer op keer. Mensensmokkelaars hebben vrij spel en mensen blijven sterven op zee. Mensen die niet in direct gevaar verkeren, moeten worden teruggestuurd. Naar Rwanda bijvoorbeeld. De anderen verdienen noodopvang. Zo schakel je het businessmodel van de mensensmokkel uit”, aldus Kanko.

Eindeloze vergaderingen

Assita Kanko onderhandelt mee over een Europese aanpak om secondaire asielstromen te beperken en de procedure vlotter te laten verlopen. “Het gaat niet vooruit. Men blijft ter plaatse trappelen. Na meer dan een jaar hebben we niets anders bereikt dan eindeloze vergaderingen. Zo’n Britse deal is tenminste concreet en duidelijk”, besluit ze. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is