Assita Kanko: “Klimaatherstelbetalingen zetten deur open om straks voor álles te betalen”

Door Assita Kanko op 7 november 2022, over deze onderwerpen: Ontwikkelingssamenwerking
Assita Kanko

In het kader van de internationale klimaatconferentie in Egypte vragen ontwikkelingslanden om ‘klimaatherstelbetalingen’ van het Westen. Europees Parlementslid Assita Kanko is daar ‘absoluut tegen’, zo zei ze in De Afspraak. “Zo zet men de deur op een kier om straks voor alles uit het verleden te betalen. China kan blijven vervuilen, terwijl wij hier onze bedrijven wegpesten.”

“We moeten ons zorgen maken over het klimaat en samen naar oplossingen zoeken, maar ik ben absoluut tegen dat idee van herstelbetalingen. Je zet de deur zo op een kier om alle problemen door het Westen te laten betalen. Ondertussen kan China volop blijven vervuilen en zijn kat sturen naar belangrijke klimaatvergaderingen, terwijl wij in Europa bezig zijn onze bedrijven weg te pesten en ook onze burgers het moeilijk hebben.”

Geld is nooit gratis

Over het principe van ontwikkelingssamenwerking zei Kanko dat ze geen grote fan is van het huidige systeem. “Geld is nooit gratis. We maken die landen vleugellam en werken een systeem van corruptie in de hand, waarbij we regeringsleiders pamperen en aansporen om vooral zelf niets te doen. 60 jaar aan ontwikkelingssamenwerking heeft dat ondertussen wel aangetoond. Je overtuigt de mensen daar alleen maar van het feit dat ze het Westen nodig hebben en zelf niets kunnen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is