Assita Kanko gaat met nieuwe podcast gevoelige onderwerpen niet uit de weg

Door Assita Kanko op 6 februari 2022, over deze onderwerpen: Gelijke kansen
podcast Assita Kanko: ‘Ontembaar en Vrij’

Europees Parlementslid Assita Kanko lanceert een podcast ‘Ontembaar en Vrij’, waar ze dieper ingaat op gevoelige thema’s rond vrijheid en gelijkheid. De lanceerdatum is niet toevallig 6 februari, de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking. Kanko, zelf een overlever van deze praktijk, gaat in de eerste afleveringen van haar podcast dieper in op deze problematiek, die nog steeds wereldwijd verspreid is en ook in Europa tot 500.000 meisjes bedreigt.

In de podcast praat Kanko onder meer met dokter Pierre Foldès, die een methode ontwikkelde om op chirurgische manier verminkte vrouwen te helpen en zo met zijn team bijna 6.000 hersteloperaties uitvoerde. Ook Europees Commissaris voor Gelijke Kansen Helena Dalli komt aan het woord. Zij wijst erop dat de praktijk ook in Europa voorkomt en werkt dan ook aan nieuwe wetgeving hierrond.

Medicalisering van besnijdenis

Mensen zijn creatief, soms in negatieve zin. Zo blijkt dat men de druk en het verbod op genitale verminking wil omzeilen, bijvoorbeeld door ‘medicalisering’. De verminking wordt dan niet uitgevoerd door traditionele besnijders, maar door professionals in de gezondheidszorg: vroedvrouwen, verplegers, gynaecologen, … Maar die medische besnijdenis is even erg en soms erger, leert ons de podcast. 

Je vindt de podcast ‘Ontembaar en Vrij’ van Assita Kanko op Spotify.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is