Assita Kanko: “Europa moet een muur bouwen”

Door Assita Kanko op 5 februari 2023, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Europees beleid
Assita Kanko in De Zevende Dag

Ons land kreunt onder een nieuwe asielcrisis. We zijn het putje van het Europese bad. De situatie in de Paleizenstraat, waar honderden asielzoekers en illegalen op elkaar zitten gepakt, wordt met de dag schrijnender. “We moeten het probleem bij de bron aanpakken. Europa moet een hek bouwen, de asielprocedure buiten de Europese grenzen brengen en gezamenlijk beslissingen nemen”, aldus Europees Parlementslid Assita Kanko.

Kanko ging in De Zevende Dag in debat met staatssecretaris voor Asiel en Migratie de Moor. Maar ze wijst vooral naar diens voorganger, Sammy Mahdi. “Ze heeft van Mahdi een puinhoop geërfd.”

EU doet niets

Als Europees Parlementslid kijkt Assita Kanko vooral naar de Europese context. “De EU doet niets. We moeten het probleem bij de bron aanpakken. Daarom moet Europa een gezamenlijk hek bouwen, een muur zeg maar. 13 van de 27 lidstaten zijn het daarmee eens, waaronder Nederland.”

Het gaat niet vooruit

Ten tweede moeten we de asielprocedure externaliseren, dus buiten de Europese grenzen brengen. De Denen hebben dat voorgesteld. En ten derde: we moeten er samen voor zorgen dat er beslissingen worden genomen. Ik ben nu al 2,5 jaar Europarlementslid. Ik heb nog geen beslissingen gezien. Het gaat niet vooruit.”

Geen solidariteit zonder welvaart

“Natuurlijk moeten we vluchtelingen helpen, maar tegelijkertijd moeten we onze eigen samenleving beschermen en onze welvaartsstaat in stand houden. Zonder dat kunnen we ook geen solidariteit bieden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is