“Parlementsleden zijn verkozen omwille van hun standpunten. Die moeten ze dan ook in alle vrijheid kunnen verkondigen, ook al worden ze door anderen als aanstootgevend ervaren”, aldus Kanko, die aangeeft dat de N-VA-fractie in het Europese parlement wel zal stemmen voor de opheffing van de onschendbaarheid van de twee parlementsleden die betrokken zijn in het Qatarese omkoopschandaal. “Dat is een no-brainer. Zelfverrijking en bedrog horen niet thuis in de politiek. Het uiten van meningen daarentegen, is onze corebusiness, onze plicht zelfs. Daarom moet Morano onschendbaar zijn en blijven”, aldus Kanko. 

Uitspraken Morano legitiem

De klacht tegen Morano komt van de ngo SOS Méditerranée en heeft betrekking op een uitspraak van Morano op France 3 uit 2018. Morano beschuldigde de ngo van medeplichtigheid aan mensensmokkel op basis van de reddingsoperaties op zee, uitgevoerd door de Aquarius. Assita Kanko vindt de uitlatingen van Morano 100 procent legitiem en hoopt dat haar onschendbaarheid behouden blijft. 

Integriteit van politieke debat

“Parlementaire onschendbaarheid zorgt ervoor dat parlementsleden hun ambt in alle vrijheid kunnen uitoefenen. Het garandeert de integriteit van het politieke debat, waarin elk parlementslid vrij moet zijn om zijn of haar standpunt te verdedigen. Dat is onze corebusiness en dat is exact wat Nadine Morano heeft gedaan.”

Vrije meningsuiting in gedrang

“Morano heeft zich duidelijk uitgesproken over een Europees thema, namelijk het drama van de vele verdrinkingsdoden in de Middellandse Zee. De uitspraken die ze daarover deed, zijn 100 procent legitiem. Door de aanklacht komt niet alleen haar vrije meningsuiting in het gedrang, maar ook die van alle andere parlementsleden. Wij moeten vrij zijn om te zeggen wat we denken, zonder angst voor gerechtelijke vervolging.”

Ook aanstootgevende meningen zijn vrij

“Parlementsleden zijn verkozen omwille van hun standpunten. Die moeten ze dan ook in alle vrijheid kunnen verkondigen, ook al worden ze door anderen als aanstootgevend ervaren. Als parlementaire onschendbaarheid in dit geval niet van toepassing is, wanneer dan wel?”