De feiten zijn gekend: op 23 mei 2021 werd een vlucht van Ryanair van Athene naar Vilnius boven het Wit-Russische luchtruim door de autoriteiten afgeleid naar de luchthaven van Minsk, onder begeleiding van een militaire straaljager, omdat er een veiligheidsrisico aan boord zou zijn. Na de landing werd Roman Protasevitsj, een kritische blogger en oppositieleider, samen met zijn vriendin van het vliegtuig gehaald en gearresteerd. Het vliegtuig werd doorzocht, er werd niets gevonden en het vliegtuig kon terug vertrekken, zonder Roman Protasevitsj en ook zonder vier andere mysterieuze passagiers van Russische nationaliteit.

Verregaande provocatie

Assita Kanko spreekt van een verregaande provocatie. “Dit draagt de handtekening van iemand die uit is op escalatie. Is het toeval dat dit gebeurt op de vooravond van de vergadering van de Raad van Europa met een strategische bespreking van de relatie tussen de Europese Unie en Rusland op de agenda? De speeltijd lijkt nu echt voorbij, Wit-Rusland moet gesanctioneerd worden. De Europese Raad moet vandaag hard reageren.”

Sinds de gemanipuleerde verkiezingen in 2020 in Wit-Rusland met de “herverkiezing” van Aleksandr Loekasjenko tot president en de daaropvolgende neergeslagen protesten en vervolging van opposanten -met de moord op leraar Raman Bandarenka als triest hoogtepunt-, heeft de EU sancties getroffen tegen heel wat prominenten van het regime, inclusief president Loekasjenko.

Herkenbare (Russische) stijl

“Kunnen we achter deze brutale actie van Loekasjenko, de hand van Poetin herkennen?”, vraagt Assita Kanko zich af. “De stijl is wel herkenbaar: een flinterdun officieel laagje van een gedetecteerd veiligheidsrisico, dat niemand verondersteld wordt te geloven, met de glimlach geserveerd. Intussen de meedogenloze hand van de geheime diensten aan het werk zetten en duidelijk laten zien wat opposanten zoal kunnen verwachten. En in één beweging de EU belachelijk maken.”

Aanhouding Protasevitsj past perfect in rijtje

“Deze bevriende autocratische regimes deinzen voor niets terug, opposanten vervolgen of doden, vergiftigen desnoods in EU-landen, het neerschieten van burgerluchtvaartoestellen verdoezelen of een Tsjechisch munitiedepot opblazen… Deze lepe aanhouding van een opposant, die dan ook nog eens de doodstraf riskeert, past perfect in dat rijtje”, vult Assita Kanko aan.

Krachtig reageren op luchtpiraterij

Voor Europarlementslid Kanko staat de geloofwaardigheid van de Europese Unie op het spel. “Het is tijd om buiten onze comfortzone van veroordelingen en blijkbaar te slappe sancties te treden. Ik roep de Europese Raad dan ook op om vanavond gepast en krachtig te reageren op deze luchtpiraterij. Er moet ook steun gezocht worden bij onze bondgenoten wereldwijd. Michel must deliver tonight.”